mandag 10. mai 2010

kommunikative funksjoner

Roman Jakobsen snakker om seks ulike kommuniative funksjoner; emotiv, konativ, referensiell, metaspråklig, fatisk og poetisk. Her ser dere et klipp hentet fra youtube som omhandler debatten om vaksine. Her får vi høre de to ulike partene: de som er for vaksinen og de som er i mot.

http://www.youtube.com/watch?v=DwxGUGQajJA&feature=player_embedded

I denne teksten spiller man ikke på følelser eller avsender, så teksten er ikke emotiv. Teksten er heller ikke metaspråkelig fordi den har ikke fokus på koden eller forklaring til språket. Denne dabatten omhandler ikke å holde en samtale i gang eller skape sosial stemning. Oppgaven til personene er å komme med kontret og relevant informasjon, derfor er ikke teksten fatisk. Man finner heller ikke poetisk kommunikasjon i denne settingen heller.

Nå står jeg igjen med to kommunikative funksjoner som blir tatt i bruk. Det er den konative og den referensielle kommunikasjonen. Den konative omhandler å overtale seerne og den motsatte perten. Den referensielle kommunikasjonen kommer fram når de ulieke partene legger ut om kunnskaper og informasjon.

Guro

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar